Disconnected-oppimateriaali

Kohderyhmä: Yläkoulu
Oppiaineet ja laaja-alainen osaaminen: Terveystieto, äidinkieli ja kirjallisuus, kuvataide, monilukutaito, tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen, itsestä huolehtiminen ja arjen taidot.
Teemoja: Mediakasvatus, some-maailma, digitaalisuus, omat arvot ja valinnat,  terveys, ihmissuhteet, teknologia

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Disconnected, 2017
Ohjaus: Pyry Silomaa
Fiktio, 4,30 min

Synopsis: Tyttö irtautuu maailmasta.

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Elokuvan kerronta

Väitettä, jonka elokuva pyrkii välittämään, voidaan sanoa sen päälauseeksi. Päälauseen pitää kertoa, mitä elokuvassa tapahtuu; mikä on sen keskeinen ristiriita? Päälause saa sisältää myös moraalisen kannanoton.

–       Miten tiivistäisit elokuvan sanoman yhteen lauseeseen?

–       Miten kutsuit hahmoja elokuvan päälauseessa? Puhuitko heistä tavalla, joka kuvaa heidän rooliaan elokuvassa?

–       Oletko elokuvan päälauseen kanssa samaa mieltä?

Mieti elokuvan äänimaailmaa. Mitä sillä on haluttu sanoa?
Voit kirjoittaa muutaman repliikin jollekin henkilöhahmoista. Miten elokuvan tunnelma olisi muuttunut puheen myötä? Mitä puheen puuttuminen elokuvasta korosti?

 

Tehtäviä

Mitä mielestäsi lopussa tapahtuu? Onko tarinan tytön maailma taas ennallaan vai ei?

Miten elokuva on tehty? Katso elokuva uudestaan ja tarkastele, mitä kaikkea on täytynyt kuvata, että elokuva on saatu tehtyä. Kun olet selvittänyt, mitkä kuvat elokuvan tekemiseen on tarvittu, mieti kuvauspäivän kulkua.

Eläydy tekemiseen elokuvan työryhmän kannalta ja suunnittele kuvauspäivälle aikataulu niin, että saatte kuvattua kaiken tarvittavan materiaalin.

 

Puhelin ja arki

Miten kännykkä vaikuttaa siihen, mitä huomaat ja miten ajattelet asioita? Mikä on pisin aika, jonka olet ollut ilman kännykkää?

–       Nomofobiaksi (tulee sanoista no mobile phobia) sanotaan tilaa, jossa ihminen ei tunne enää pärjäävänsä lainkaan ilman kännykkää ja pelkää tilanteita, joissa hän joutuu olemaan ilman sitä. Voit testata täällä, kärsitkö nomofobiasta. Testi on englanniksi.

–       Arvioi, kuinka monta kertaa tunnissa katsot puhelintasi. Kirjaa sitten tunnin ajan ylös jokainen kerta, kun katsot puhelinta. Vastasiko lopputulos arviotasi?

–       Tee ihmiskoe ja koita olla päivä ilman kännykkää. Pidä samalla päiväkirjaa. Miten ilman puhelinta olo vaikuttaa arkeesi? Entä ajatteluun ja keskittymiseen?

Voitte tehdä kokeen myös luokan tai muun isomman ryhmän kanssa. Kuinka moni sortuu ja kuinka moni pärjää koko päivän ilman puhelinta?

 

Katso myös:

Elokuvan genret: http://oppimateriaali.wikidot.com/paalause

Nomofobiatesti: http://bit.ly/2p0bKFt

 

LATAA PDF

© Kelaamo 2018 / Valentina Mäntylä