Ohjeita elokuva-arvostelijalle

Elokuva-arvostelussa pyritään esittelemään elokuva lukijalle ja pohtimaan omaa mielipidettä siitä. Arvostelun tarkoitus on kuvailla, tulkita ja kritisoida elokuvaa. Tärkeintä on se, että kirjoittaja onnistuu perustelemaan mielipiteensä, olivat ne sitten myönteisiä tai kielteisiä. Tapoja kirjoittaa kiinnostava arvostelu on loputtoman monia, ja taiteellista vapautta saa aina käyttää. Seuraava viisivaiheinen ohjenuora esittelee yhden tavan kirjoittaa selkeä, helposti luettava elokuva-arvostelu. Aloittelevan elokuva-arvostelijan kannattaa seurata ohjeita siten, että kustakin kohdasta 1-4 kirjoitetaan oma kappaleensa.

0. Valmistele:

Ennen kuin alat kirjoittaa varsinaista arvostelua, listaa ajatuksiasi elokuvasta vaikka ranskalaisilla viivoilla. Tämä vaihe on parasta tehdä mahdollisimman pian elokuvan katselun jälkeen, jotta muistat mahdollisimman paljon näkemästäsi. Hyvin tehty valmistelu auttaa itse arvostelun kirjoittamisessa – vaikka listaa ei sellaisenaan sisällytetä valmiiseen arvosteluun, toimii se kirjoittaessa oivallisena muistilistana siitä, mitä kaikkea haluat vielä tuoda elokuvasta esille arvostelussasi. 

Esim:

-Matrix oli hämmentävä mutta viihdyttävä

-pidin toimintakohtauksista ja musiikista

-hahmoja oli liikaa

-Morpheuksen näyttelijä oli hyvä


1. Esittele:

Esittele arvostelemasi elokuva kertomalla ainakin sen nimi, julkaisuvuosi ja ohjaaja. Jos elokuva perustuu esimerkiksi kirjaan, tai on jatko-osa jollekin aiemmin ilmestyneelle elokuvalle, kerro sekin. Esittele elokuvan päähenkilö ja juonen lähtöasetelma lyhyesti muutamalla lauseella, niin että lukija saa käsityksen siitä, mistä elokuvan tapahtumat alkavat. Älä kuitenkaan tee keskeisiä juonipaljastuksia. Kerro elokuvan miljööstä, eli tapahtuma-ajasta ja -paikoista, etenkin jos niissä on jotakin poikkeuksellista. 

“Matrix on Lilly ja Lana Wachowskin ohjaama tieteistoimintaelokuva vuodelta 1999. Se kertoo tietokoneohjelmoija Thomasista, joka saa kuulla järisyttäviä tietoja todellisuuden luonteesta ja päätyy vauhdikkaalle seikkailulle tietokoneiden maailmassa.”


2. Kuvaile: 

Luonnehdi, millaisissa tunnelmissa elokuvan tarinamaailmassa liikutaan: onko elokuvan maailma todentuntuinen vai unenomainen, onko tunnelma hauska vai pelottava? Jos tunnelmat vaihtelevat paljon elokuvan aikana, kerro siitäkin. Kuvailukappale on tärkeä, koska siitä lukija saa käsityksen siitä, minkälaisesta elokuvasta kirjoitat. Mitkä ovat elokuvan tarinan keskeisimpiä teemoja ja aiheita? Mieti myös, millaista maailmankuvaa elokuva edustaa: mitä se väittää maailmasta, ja oletko sen kanssa samaa mieltä?  Voit jo tässä vaiheessa kertoa siitä, mitä pidit elokuvan tyylistä ja tunnelmasta. Jos elokuvan muotoon liittyy jotakin merkillistä, kuten vaikka hillittömän pitkä kesto tai erikoinen leikkaustyyli, kannattaa siitäkin mainita.

“Matrix on intensiivinen toimintaelokuva, joka sijoittuu hämärästi valaistuun kybermaailmaan, jossa kehenkään ei voi luottaa. Sen esittämä maailma on samaan aikaan painajaismainen ja loputtoman kiehtova. Katsojana on vaikea ymmärtää kaikkea informaatiota, mitä tietokonemaailmasta annetaan, mutta se ei ehkä ole tarkoituskaan. Vakavakasvoisten agenttien matkassa on huumoria harvassa, mutta näyttäviä, itämaisista kamppailulajeista ammentavia taistelukoreografioita senkin edestä. “


3. Arvostele ja erittele:

Arvosteluosuus on elokuva-arvostelun tärkein, ja yleensä pisin kappale. Kerro siinä, mistä pidit ja mistä et pitänyt, ja muista jokaisessa kohdassa perustella mielipiteitäsi. Erittele, mitkä olivat lempiasioitasi elokuvassa: Jos vaikkapa kuvauksessa onnistuttiin erityisen hyvin, nosta se esille ja pyri kuvailemaan, millaisia suosikkikuvasi olivat. Jos taas joku näyttelijä onnistuu roolissaan erityisen hyvin, kerro mistä pidit hänen suorituksestaan. Elokuvat syntyvät monen tekijän yhteistyönä, ja arvostelussa on hyvä nostaa esille, ketkä elokuvan tekijöistä mielestäsi esiintyivät edukseen. Jos et pitänyt jostakin, pyri perustelemaan mielipiteesi. Jos vaikkapa elokuvamusiikki ei ollut mieleesi, kuvaile millaista se oli ja miten sitä käytettiin suhteessa kerrontaan – älä tyydy vain sanomaan, ettet pitänyt siitä.

Tässä kappaleessa voit tehdä yksityiskohtaisiakin huomioita elokuvasta ja sen tehokeinoista. Voit kertoa siitä, mitä etukäteen odotit elokuvalta, ja siitä, miten nämä odotukset täyttyivät. Yllättikö jokin piirre elokuvassa sinua tai aiheuttiko jokin elokuvassa pettymyksen? Jos elokuva muistutti sinua jostakin aikaisemmin näkemästäsi elokuvasta, voit vertailla niitä keskenään. Pyri aina perustelemaan lukijalle, miksi vertaat elokuvaa johonkin toiseen. Jos satut tuntemaan elokuvan ohjaajan aikaisempaa tuotantoa, löytyy sieltä yleensä hyviä vertailukohtia. Kun sinusta tuntuu, että olet valmis arvostelukappaleen kanssa, tarkista vielä valmisteluvaiheessa tekemäsi muistiinpanot. Onko listassa jotakin, mitä et ole vielä maininnut arvostelussa?

“Matrixin juoni kulkee jouhevasti ja pitää katsojan otteessaan läpi elokuvan. Erityismaininta kuuluu sen erikoistehoisteille, jotka vielä vuosikymmeniäkin myöhemmin vakuuttavat kekseliäisyydellään. Toimintakohtausten koreografinen toteutus on totisesti edellä aikaansa. Mittavasta hahmokavalkaadista jää Keanu Reevesin päätähden ohella ainoastaan Laurence Fishburnin Morpheus mieleen. Vaikka kenenkään roolisuorituksessa ei ole moittimista, jäävät henkilöhahmot hieman yksiulotteisiksi, kun elokuvan fokus on niin vahvasti spektaakkelimaisissa toimintakohtauksissa. Ikimuistoisia taistelu- ja takaa-ajojaksoja täydentää hengästyttävän nopeatempoinen, tekno-vaikutteinen elokuvamusiikki.”

4. Kokoa:

Kokoa ajatuksesi elokuvasta kokonaisuutena lopetuskappaleeseen. Millainen kokemus elokuvan katseleminen oli, millainen olo siitä jäi? Mieti myös, mitä elokuvalla pyrittiin sanomaan: mikä oli sen keskeisin viesti tai opetus? Jos elokuva teki sinuun vaikutuksen, pyri kertomaan, mikä elokuvassa oli erityisen vaikuttavaa. Oliko katselukokemus mukaansatempaava vai pitkästyttävä, kevyt vai haastava? Jos elokuva sai sinut miettimään jotakin, mitä et ole ennen tullut ajatelleeksi, voit kertoa siitäkin. Hyvä tapa lopettaa arvostelu on virke, jossa tiivistät mielipiteesi elokuvasta. Näin lukijan mieleen painuu selkeästi, mikä oli arvostelijan mielipide elokuvasta.

“Ilokseni huomaan, että Matrix viihdyttää vielä viidennelläkin katselukerralla. Sen kauaskantoista vaikutusta toimintaelokuvan genreen ei voida kieltää, vaikka keskinkertaiset jatko-osat ovatkin tehneet osansa vesittääkseen tämän modernin klassikon perintöä. Matrix on mukaansatempaava, mielikuvituksellinen seikkailu, joka on klassikkostatuksensa ansainnut.”

Toivottavasti tästä ohjenuorasta oli hyötyä, ja pääset viettämään mukavia hetkiä elokuva-arvostelun parissa. Tärkeintä on, että onnistut esittelemään elokuvan lukijalle ja perustelemaan mielipiteitäsi siitä. Jos kaipaat vielä lisäapua elokuvan käsittelemiseen, löytyy tästä hyvä kattaus kysymyksiä, joiden avulla käsittely helpottuu: https://www.koulukino.fi/ckfinder/userfiles/files/Koulukino-Avaimia-elokuvaan.pdf

Arvostelun iloa!