Pieni tekijänoikeusopas

Ennen elokuvanteon aloittamista on hyvä kerrata tekijänoikeusasiat  musiikin käytön ja kuvauslupien suhteen.

Yksinkertainen nyrkkisääntö on välttää levytettyä musiikkia ja kysyä aina lupa kuvattavalta sekä kuvaamiseen että elokuvan julkaisemiseen. Luvat pyydetään aina kirjallisena, ja alaikäiseltä siihen vaaditaan huoltajan allekirjoitus. Lupa-asiat onkin hyvä varmistaa kuntoon jo hyvissä ajoin ennen kuvausten alkamista.

Kuvamateriaali
Elokuvassa ei saa esiintyä kuvamateriaalia, johon tekijällä ei ole oikeutta. Jos käytät esimerkiksi dokumenttielokuvassa tai musiikkivideossa arkistomateriaalia, varmista että sinulla on kuvamateriaalin tekijänoikeudet. Esimerkiksi seinällä näkyvä taulu on ok, jos se näkyy vain kuvan taustalla. Tekijänoikeuksien takia kannattaa huolehtia myös siitä, ettei TV tai radio ole päällä kuvaustilanteessa. Huomaa, että myös esim. kännykän soittoääni luetaan musiikiksi. Lopullisessa vastuussa elokuvan tekijänoikeusasioista on elokuvan julkaisija.

Kuvaus- ja julkaisulupa
Paikat
Ennen kuin aloitat elokuvan kuvaamisen, varmista, että haluamassasi paikassa saa kuvata. Esimerkiksi useissa kouluissa kuvaaminen on kielletty, jonka vuoksi kuvaamiseen tarvitaan erityislupa. Luvan voit kysyä esimerkiksi rehtorilta. Julkisilla paikoilla, kuten kadulla sen sijaan saa kuvata. Sisätiloissa, kuten kaupoissa, joukkoliikennevälineissä ja odotustiloissa kuvaaminen on kuitenkin useimmiten kielletty.

Henkilöt
Myös kaikilta kuvattavilta henkilöiltä tarvitaan lupa. Varmista, ettei elokuvasi taustalla näy vahingossa muita ihmisiä.

Julkaisu
Jotta valmiin elokuvan saa esittää muille tai esimerkiksi ladata verkkoon, kaikilta kuvissa esiintyviltä henkilöiltä täytyy lisäksi pyytää kirjallinen julkaisulupa. Alaikäisiltä lupa pyydetään kirjallisena lapsen huoltajalta. Yksinkertainen perussääntö on kysyä aina lupa kuvattavalta sekä kuvaamiseen että julkaisemiseen. Lataa tästä valmis kuvaus- ja julkaisulupapohja.

Musiikin käyttö elokuvassa
Levy-yhtiöiden levittämän kaupallisen musiikin käyttö elokuvassa on tekijänoikeussyistä kielletty. Et voi myöskään esittää itse elokuvassa tällaista kappaletta, sillä myös sävellys on tekijänoikeuden alainen. Voit säveltää musiikkia itse tai pyytää lupaa käyttää tutun tekemää musiikkia. Voit myös ladata musiikkia verkosta esimerkiksi creative commons (CC) -lisenssin alta, jolloin useimiten riittää, että lähde ja tekijä mainitaan. Elokuvan lopputeksteissä kannattaakin ilmoittaa jokaisen elokuvassa käytetyn musiikkikappaleen tiedot: säveltäjä, esiintyjä, sovittaja, sanoittaja, kappaleen nimi ja sen kesto elokuvassa. Sivustoja, joista voit ladata vapaasti käytettävää musiikkia löydät Elokuvanteon ABC -artikkelista.

Kolme muistisääntöä 
Ihmisten ja tapahtumien kuvaamiseen millä tahansa tallennusvälineellä liittyy kolme tärkeää näkökulmaa:

1. Tekijänoikeudet – kuvaajan on tiedettävä saako hän kuvata kohdetta (esim. nauhoittaa tai kuvata konserttia) sekä tunnettava omiin kuviin liittyvät oikeudet.

2. Kuvausluvat ja julkaisuluvat – kuvaajan takataskusta on usein löydyttävä nämä molemmat.

3. Sananvapaus vs. yksityisyyden suoja – kuvaajan tulee olla tietoinen lain rajoitteista.

 

Testaa tietosi

Voit kokeilla tietämystäsi lupa-asioista tekemällä Yle:n testin:

Luuletko tietäväsi, mitä saa kuvata ja mitä julkaista? Testaa tietosi 10 kiperällä kysymyksellä

 

Hyödyllisiä linkkejä

Kuvaus- ja julkaisulupa pohja (PDF)
Opas laillisen musiikin hakuun verkosta
Creative commons –lisenssi
Kopiraitti-tekijänoikeusopas

Tekijänoikeussivustoja

Teosto
Gramex

Kopiosto